Huizenmarkt koelt iets af: meer kansen voor starters

TILBURG – Het aantal hypotheekaanvragen door huizenkopers tot 35 jaar nam met zeventien procent toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van hypotheekadviseur De Hypotheker. De iets afkoelende huizenmarkt zorgt sinds lange tijd weer voor meer kansen voor starters, in plaats van minder.

 

Het rapport bericht over de afgelopen vijf maanden en vergelijkt die met dezelfde vijf maanden een jaar geleden. Daaruit blijkt een kentering: in plaats van dat er alsmaar minder starters hypotheekaanvragen doen, zijn het er nu ietsje meer. De stijging betreft zo’n zeventien procent. 

 

Stijgende hypotheekrente 

De huizenmarkt koelt iets af. Dit kwartaal liggen de prijzen zo’n 2,1 procent lager dan vorig kwartaal. Wel is er nog steeds elke maand een forse stijging te zien ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Deze koelt wel iets af: stegen de huizenprijzen vorig jaar zo’n 20 procent op jaarbasis, is dat tot nu toe nog maar zo’n 13 procent. De daling houdt vrijwel zeker verband met de stijgende hypotheekrente. Hierdoor kunnen mensen minder lenen, en daarmee minder bieden. 

 

Het is belangrijk te benadrukken dat er nog steeds veel druk op de huizenmarkt staat. De huizen die er zijn worden nog steeds erg snel verkocht en er wordt ook nog steeds flink overboden. Daarnaast kwamen er in het eerste kwartaal zo’n 34 procent minder huizen op de markt, dus het aanbod krimpt ook. Ten opzichte van het dieptepunt in 2013 zijn de huizenprijzen bijna verdubbeld. Dit maakt het aanschaffen van een woning voor veel jonge mensen nog steeds onbetaalbaar. 

 

Psycholoog Jochem Noordberger laat eerder aan dit platform weten dat het moeizame proces van een huis vinden ervoor kan zorgen dat starters hun  perspectief verliezen. “Als ze in hun hoofd hadden om na hun studie een echt huis te bemachtigen, en dit lukt dan vervolgens niet, kan dit het gevoel geven dat ze iets verliezen.”

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *