Armoede dreigt voor lage inkomensgroepen door torenhoge prijzen

TILBURG – Met name lage inkomensgroepen en uitkeringsgerechtigden hebben een groot risico om door de gestegen prijzen in betalingsproblemen te komen. Een stresstest van het Centraal Planbureau wijst uit dat tussen de 670.000 en 1,2 miljoen huishoudens bij deze hoge prijzen moeite krijgen om hun vaste lasten te betalen. 

 

Het gaat om ongeveer negen tot vijftien procent van alle huishoudens. Als je een blik werpt op de lage inkomens, loopt dit zelfs op tot 85 procent. De onderzoekers stellen dat de koopkrachtmaatregelen van het kabinet niet het gewenste effect bereiken.

 

Worst case scenario

 

De onderzoekers keken naar twee scenario’s. In het mildste scenario zijn de prijzen drie keer zo hoog als in januari 2021. Het donkerste scenario is dat de energieprijzen zeven keer zo hoog zijn als in januari 2021. Op dit moment ligt het prijsniveau volgens het CPB ongeveer tussen deze twee scenario’s in.

 

Het CPB stelt dat het verhogen van de bijstand en andere uitkeringen mogelijke oplossingen voor het probleem zijn. Ook het verhogen van het minimumloon kan mensen met betalingsproblemen verder helpen, aldus de onderzoekers.

 

Ook Saïda El Amrani kwam plotseling in armoede terecht. Een zorgeloos leven, dat was Saïda el Amrani bekend. Ze had goed werk als wijkverpleegkundige, een man met een goed verdienende baan en woonde in een groot huis. Een scheiding zette haar leven compleet op haar kop. Ze kwam in armoede terecht, samen met haar vijf kinderen. “Ik kwam echt in een overlevingsstand terecht. Wat is er nu nog te redden in deze tijd? Daar ging het om.” 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *