Zweterige handjes: scholieren horen vandaag of ze slagen

TILBURG – Het is een spannende dag voor veel eindexamenleerlingen van middelbare scholen. Vandaag horen leerlingen van het vmbo (theoretische en gemengde leerweg), havo en vwo of ze wel of niet geslaagd zijn. Leerlingen van vmbo-kader en -basis moeten nog even in spanning afwachten. Zij horen 15 juni of ze slagen.

 

Ruim 188.000 scholieren lopen waarschijnlijk met bezwete handen rond op donderdag. Wat de spanning misschien wat wegneemt, is de extra herkansing die de middelbare schoolleerlingen krijgen. Ook zijn de examens over meerdere tijdvakken verspreid. Het tweede tijdvak begint 13 juni en eindigt 24 juni. Het laatste tijdvak begint 5 juli en eindigt 8 juli. De leerlingen die een herexamen moeten maken, hebben dus nog tijd.


Coronaperikelen 

Net als vorig jaar mogen scholieren een vak wegstrepen. Dit middel is samen met de extra herkansing en tijdvakken ingezet als compensatie voor de coronaperikelen. Dit betekent dat de leerlingen een eindcijfer uit hun cijferlijst weg mogen halen in plaats van dat vak te herkansen. Bij kernvakken mag dit niet. Onder kernvakken verstaan we bij vmbo Nederlands en bij havo en vwo Nederlands, wiskunde en Engels. Dit middel kan niet gebruikt worden om een gemiddelde op te krikken, maar alleen om weg te strepen.

 

Te moeilijk

Dit jaar was er een record aan geklaag over de examens bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). LAKS ontving zo’n 285.700 klachten over de eindexamens. De categorie met de meeste klachten was ‘dat het examen te moeilijk was’. Dit aantal zal waarschijnlijk oplopen na het tweede en derde tijdvak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *