KIJKEN | De Klapstoel – “Minder vlees eten is niet beter voor klimaat”

TILBURG – In ‘de Klapstoel’ geven mensen hun mening over scherpe en spraakmakende stellingen. Voor onze tweede  aflevering spreken we de Tilburgse slager Jean Maurice LeJeune.

 

Geproduceerd door Tigo van der Heijden, Tijn van der Muuren en Serena Achaw.

 

 

Benieuwd naar meer achtergrondinformatie over deze stellingen? Die lees je hier. 

 

 

Het beroep slager zal altijd blijven bestaan.  

Volgens de Stichting Opleidingfonds Slagersbedrijf (Sovvb) dreigt er een tekort aan slagers. Er zijn weinig mensen die te maken willen hebben met een bloederig stuk vlees en dus vergrijst de slagerssector. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt dat in 2007 nog 22.000 Nederlanders slager waren. In 2021 waren dat er slechts 12.000.  

 

Vlees uit de supermarkt is slechter voor het klimaat dan van de slager.  

 

Uit onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop scoort vlees van de slager beter op smaak en kwaliteit. Of het gezonder is, is discutabel. Wel is het duidelijk dat hoe het dier heeft geleefd belangrijk is en daar scoort de slager meestal meer punten.  

 

De vorige generaties hebben het klimaat verpest.  

We stootten de afgelopen dertig jaar meer CO2 uit dan ooit tevoren, blijkt uit het debuutonderzoek van Intergovernmental Panel on Climate Change (IPPC). Eind achttiende eeuw begon de industriële revolutie en zorgden de fabrieken voor veel CO2 in de lucht. Tot 1990 is er zo’n 748 miljard ton koolstofdioxide vrijgekomen.En vanaf dat moment werd het er niet minder op. 

 

Als iedereen stopt met het eten van vlees kunnen we het klimaat redden.  

We eten te veel vlees. Het vee moet voedsel krijgen voor het geslacht wordt. Dat voedsel wordt grootschalig verbouwd. Hiervoor moeten soms hele tropische wouden gekapt worden, wat erg slecht is voor het klimaat. Ook stoot grote hoeveelheden vee broeikasgassen uit via scheetjes of boeren.  

 

We moeten nu actie ondernemen om het klimaat te redden.  

Het plan van de Europese Unie is om in 2050 klimaatneutraliteit te behalen. Het is in principe haalbaar, maar dan moet er veel veranderd worden.   

 

Benieuwd naar meer spraakmakende stellingen? Check dan de vorige aflevering met student Koen Engelen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *