Samen met het kroost: de beste tips voor een back-to-basic vakantie in eigen land

TILBURG – ‘Met kinderen erbij houdt het reisleven op’, wordt weleens gezegd. Maar niet getreurd, het is allemaal een fabeltje! Nooit of Nu gaat wekelijks op pad, zodat iedere ouder op reis kan met de kinderen. In deze aflevering gaan we zo goedkoop mogelijk op vakantie. Ready for take-off? 

Reisfeitjes

Nederlanders gingen voorheen gemiddeld 2,4 keer per jaar op vakantie. In de coronaperiode was dit minder, gemiddeld 1,7 keer. In 2019 werd er gemiddeld 549 euro per persoon per vakantie uitgegeven. Een vakantie in Nederland blijkt gemiddeld goedkoper uit te vallen dan een vakantie in het buitenland. In Nederland gaven mensen per dag gemiddeld rond de dertig euro uit, waar dat in het buitenland richting de zeventig euro per dag gaat.

Zoek in Google op ‘goedkope vakanties’ en de resultaten laten je duizelen. De reisbureaus vliegen je om de oren met hun advertenties en het gaat bijna allemaal om vliegvakanties. Niet per se goedkoop of duurzaam te noemen. Met de huidige inflatie, en na de afgelopen turbulente coronajaren, valt het op dat er een daling zichtbaar is in het bedrag dat wordt besteed aan vakanties. Petra Kok, woordvoerder van reisorganisatie TUI, zegt dat de vraag naar budgetvakanties niet toeneemt. ”Maar dat heeft er ook wel mee te maken dat het tegenwoordig heel makkelijk is om zelf je vakantie volgens eigen budget samen te stellen.”

 

Maar hoe pak je die zoektocht dan aan? Het Centraal Bureau voor de Statistiek zoekt jaarlijks uit hoe vaak Nederlanders op vakantie gaan in een jaar, en hoeveel ze dan uitgeven. Het zal je wellicht niks verbazen, maar zoek je goedkoop dan is Nederland nog altijd een van de aangewezen plekken. Geen vliegtuigkosten, geen gedoe met op het vliegveld komen, maar wel reizen met je 

OV-chipkaart – vergeet niet de Spoordeelwinkel te checken voor speciale acties – en de Nederlandse parels ontdekken.

 

De paden op, de lanen in

Enkele van die Nederlandse parels liggen midden in de natuur. Of beter gezegd, die natuur zelf ís de parel. Denk aan de Nationale Parken die er verspreid door het land liggen. In sommige parken is het zelfs mogelijk om te overnachten. En niet alleen daar, maar ook in andere bosgebieden of landerijen. En wat is er nou leuker voor kinderen dan gegarandeerd avontuur! Kun jij mooi even een boekje lezen, of genieten van het zonnetje, terwijl zij zichzelf vermaken.

Er zijn terreinen waar je ‘kampeert’ bij de boswachter. Marco Evers van Staatsbosbeheer, de eigenaar van deze terreinen, zegt hierover dat je dicht bij de natuur bent. “Er is geen wifi en daar is bewust voor gekozen. Zo kun je met elkaar de tijd doorbrengen. Kinderen kunnen hutten bouwen, er zijn ontdekkisten en sommige plekken hebben speciaal een waterpomp om zo met modder te kunnen spelen. In Drenthe is er bijvoorbeeld ook een terrein met een speelbos voor kinderen. Het is back to basic en het is gewoon lekker met je knieën in de modder.”

Snurken op niveau

Met je knieën in de modder kan onder andere in het Kuinderbos, op de grens van Overijssel en Flevoland. Hier kun je op een platform tussen de bomen kamperen. Je slaapt op tweeënhalve meter hoogte en kijkt uit op de bossen en het ven dat ernaast ligt. Voor de warmbloedige mensen onder ons is het zelfs mogelijk om hier in de winter de tent op te zetten in de sneeuw. Niet zo van de grote hoogtes? Dan kun je ook gewoon op de grond de tent neerzetten en het avontuur op het water opzoeken met de kano. Veel kampeerterreinen die aan het water liggen, hebben namelijk een aanmeerplek met kano’s die je (tegen een kleine vergoeding) kan gebruiken. Bij dit soort 

Foto: Hanne Delbaere

Foto: Hanne Delbaere

kampeerplekken betaal je vaak maar een paar euro voor het plaatsen van je tent en vervolgens een klein bedrag per persoon. In het Kuinderbos ben je bijvoorbeeld in totaal 35,62 euro kwijt voor één nacht op een reguliere plek (dat is een tent, twee volwassenen, twee kinderen tot 12 jaar en toeristenbelasting). Ga je een midweek kamperen, dan ben je dus aan het slapen maar 175 euro kwijt. Kook je dan ook nog eens op een gasbrander of houtvuur is het helemaal goed voor je portemonnee, en het avonturiersgehalte! Laat het vuurtje tijdens het eten branden en je hebt met stokjes en marshmallows zo je toetje in elkaar geflanst én voor vermaak gezorgd.

 

Ouders voor ouders

De zoekopdracht in Google levert niet alleen maar reisbureaus en vliegtickets op. Ook reisbloggers zoals Tivka Looijen (oprichtster van Gezin op reis) en Yvonne van der Laan (van Yvonnereistverder.nl) komen bovendrijven. Ouders voor ouders dus, want ook zij reizen met hun kinderen de aardbol over. Mocht je dus wel naar het buitenland willen, kunnen hun ervaringen voor inspiratie zorgen. Op hun website en sociale media delen zij de beste tips en tricks met ouders die met hun kinderen op vakantie willen. Zo zijn all-inclusive vakanties volgens hen handig, omdat je vooraf precies weet wat je betaalt. Ook raden zij aan om uitjes net voorbij de Nederlandse grens op te zoeken. Vaak zijn deze nog te bereiken met het openbaar vervoer en liggen de prijzen lager dan in ons kikkerlandje. Budgettips voor je reis ernaartoe lees je hieronder.

Tips voor als je toch de grens over wil

  • Reis met de trein in Duitsland! In de maanden juni, juli en augustus reis je deze zomer voor maar negen euro per maand met het openbaar vervoer door het hele land. Kinderen onder zes jaar reizen hier overigens altijd gratis. Het negen euro ticket geldt niet voor de lange afstandstreinen en -bussen. Check de Duitsche Bahn voor meer informatie.
  • Doorkruis België met korting. Van April tot en met Augustus is het mogelijk om een DUO-ticket aan te schaffen, waarbij je twee tickets voor de prijs van een koopt. Kinderen onder de twaalf jaar reizen gratis en daarboven geld tot 26 jaar een vaste prijs van 6,60 euro enkele reis. Op belgiantrain.be vind je meer informatie over deze actie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *