Wetenschappers voelen zich ondermijnd door politici

TILBURG – Ruim driehonderd geleerden roepen de media en de Tweede Kamer op om wetenschappers serieuzer te nemen. Dit deden ze met een brief in de Volkskrant, waarin staat dat ze vinden dat vertrouwen in de wetenschap wordt ondermijnd.

 

De uitspraak van een Kamerelid over een wetenschapper in overheidsdienst zou de aanleiding van de brief zijn. Volgens de Volkskrant gaat het om FVD-kamerlid Gideon van Meijeren die OMT-lid Jaap van Dissel beschuldigde corrupt te zijn. De schrijvers van de brief hebben dit echter niet bevestigd.

 

Ongefundeerde beschuldigingen

In de brief staat dat er geen sprake is van een incident, maar dat dit de ‘zoveelste overtreffende trap in belediging van wetenschappers door een bepaald deel van het parlement’ is. De brief vraagt de Tweede Kamer om ‘nog krachtiger stelling te nemen’ tegen politici die parlementaire immuniteit zouden misbruiken om ‘ongefundeerde beschuldigingen en verdachtmakingen tegen wetenschappers te uiten’.

 

Veilige omgeving

Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) vertelde donderdagmiddag tijdens een debat dat het belangrijk is om een veilige omgeving te creëren in de Tweede Kamer. ‘We hebben de kennis nodig die de wetenschap ons vertelt. Daarom moeten we voor de feiten staan die de wetenschap ons brengen’, aldus Dijkgraaf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *