Actiegroep Foodwatch stapt naar de rechter wegens separatorvlees

TILBURG – Volgens Foodwatch is er te weinig controle op separatorvlees; restjes vlees die met een hogedrukspuit van karkassen worden gespoten. Dit vlees wordt vooral veel gebruikt in producten zoals kipnuggets en frikandellen. De actiegroep spant nu een kort geding aan tegen de Staat.  

 

Nadat het vlees van de karkassen wordt afgespoten, komt het in een grote vleessoep terecht. Door die werkwijze is het vlees volgens Foodwatch erg gevoelig voor bacteriën. Uit hun onderzoek blijkt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenauthoriteit nauwelijks controles uitvoert. Daarnaast is het vaak onduidelijk waar het vlees vandaan komt.  

 

Traceerbaar

‘In de wet staat dat de traceerbaarheid van separatorvlees gegarandeerd moet zijn en dat je op het etiket moet zien uit welke fabriek het komt’, vertelt Foodwatch-directeur Nicole van Gemert aan NOS Radio 1. ‘Dat doen we met al het vlees. Juist als het gevoelig is voor dierziektes moet het herleidbaar zijn.’ 

 

Mensen die nu een frikandel eten, lopen niet meteen gevaar. Het probleem is dat je niet weet waar het vlees vandaan komt als het slecht is. ‘Het proces moet zo veilig mogelijk verlopen om te voorkomen dat mensen ziek worden. Laten we een volgend voedselschandaal voor zijn’, aldus Van Gemert.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *