Steeds minder studenten kiezen voor hoger beroepsonderwijs

TILBURG – Er is een krimp te zien in het aantal studenten die voor het hoger beroepsonderwijs kiezen. Vooral studenten die van vwo afkomen, kiezen steeds vaker voor het wetenschappelijk onderwijs. Maar naarmate de vraag op de arbeidsmarkt stijgt, kan dit een probleem worden.  

 

Het hoger beroepsonderwijs kan voor een deel aan de vraag van de arbeidsvraag voldoen. Maar deze bijdrage wordt steeds kleiner, terwijl de vraag juist groter wordt. Om dit probleem aan te grijpen, richt de Vereniging Hogescholen een nieuwe commissie op. Aan het hoofd van deze commissie staat Ron Bormans, bestuurder van de Hogeschool Rotterdam. ‘We gaan kijken wat de rol is van het hoger onderwijs en hoe het zich beter kan positioneren.’ 

 

Een omkering

Momenteel gaat zestig procent van de studenten binnen het hoger onderwijs naar het hbo en veertig procent naar het wo. Ron Bormans schat in de ScienceGuide, een nieuwssite voor wetenschap en onderwijs, dat dat over tien jaar omgekeerd zal zijn. ‘Er komen nog amper vwo’ers naar het hbo, iets wat vroeger heel normaal was. En havisten willen vaak na het hbo doorstuderen op de universiteit.’ De nieuwe commissie gaat zich over deze kwestie buigen en hoopt na het rapport perspectief te kunnen bieden aan het hbo.  

 

Op woensdag hoorden studenten met zwetende handjes of ze geslaagd waren voor het middelbaar onderwijs. Benieuwd? Lees hier meer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *