Verwachting: huishoudens steeds vaker in de knel met betaling van hypotheeklasten

TILBURG – Huishoudens zullen in de toekomst steeds vaker in de problemen komen met hun hypotheeklasten. Dat is de verwachting van Bureau Kredietregistratie (BKR). Dit is volgens het bureau een gevolg van de hoge inflatie en de rentestijging.  

 

Het BKR meldt dat 35.000 Nederlanders in april 2022 een betalingsachterstand van meer dan drie maanden hadden op de hypotheek van hun woning. Het aantal huishoudens dat problemen heeft met het betalen van de hypotheek is de laatste jaren minder geworden. Volgens het BKR zal dit de komende tijd veranderen. Dit is te wijten aan de recente economische ontwikkelingen. 

 

Ontwikkelingen 

Economische ontwikkelingen die het verschil maken, zijn bijvoorbeeld de stijgende energieprijzen, rentestijging en de inflatie. Deze kwam in mei op 8,8 procent uit. De gemiddelde hypotheekrente bij tien jaar vaste rente is opgelopen van 0,98 procent in september 2021 naar 2,89 procent in mei dit jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Bureau Kredietregistratie. 

 

Somber 

Bestuursvoorzitter van het BKR, Peter van den Bosch, ziet de toekomst somber in: ‘Met name de inflatie en stijgende energieprijzen zorgen ervoor dat niet alleen lagere inkomens, maar ook middeninkomens meer moeite hebben met rondkomen’, vertelt hij in een persbericht. Wel wijst hij erop dat veel huishoudens hun hypotheekrente voor een langere periode hebben vastgelegd. Hierdoor zullen ze volgens Van den Bosch minder veranderingen ervaren van oplopende rentes.  

1 reactie op “Verwachting: huishoudens steeds vaker in de knel met betaling van hypotheeklasten”

  1. Ꭰo you mind if I quote a coᥙple of your articles аs
    long аs I provide credit and sourⅽes back to
    your site? My blog site is in the vеry same area
    of interest as уours and my visitoгs would
    definitеly benefit from a ⅼot of the information you present here.

    Please let me know if thіs alrіght with yߋu. Thanks!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *