Slim boodschappen doen? Nooit of Nu zoekt het voor je uit!

TILBURG – Kiezen kan iedereen, en keuzes moeten worden gemaakt. De nieuwe economische toestand laat men steeds meer letten op de portemonnee. Zo is boodschappen doen een must, maar waar is dit het voordeligst? Zoveel prijzen, zo veel supermarkten. Nooit of Nu zoekt het voor je uit. 

 

Hoe kom je er nu achter waar je je alledaagse boodschappen het voordeligst kunt kopen? Heel simpel! Door de proef op de som te nemen. De redactie van Nooit of Nu heeft aan de hand van een specifieke boodschappenlijst een kijkje genomen in de wereld van de supermarktprijzen. Alledaagse producten als eieren, pasta en brood passeren de spreekwoordelijke revue op ons boodschappenlijstje. Voor dit onderzoek heeft de redactie gekozen om de prijzen van de vijf grootste supermarkten te vergelijken, dit zijn de Jumbo, de Albert Heijn, de Plus, de Aldi en de Lidl.  

 

Uit onderzoek van Nooit of Nu blijkt dat deze supermarkten wel degelijk grote prijsverschillen kennen per product. Opvallend, omdat de meesten van deze grote namen pretenderen de goedkoopste te zijn. Teksten als ‘nergens goedkoper’ en ‘opnieuw de goedkoopste’ komen veelvuldig voorbij, maar de winkels blijken niet altijd aan die verwachtingen te voldoen. De enige die dit niet hardop roept, is de Albert Heijn, en om maar meteen met de deur in huis te vallen: dat is terecht.  

 

Albert Heijn is duurkoop 

Want wat blijkt: Uit onderzoek van Nooit of Nu hoort de Albert Heijn absoluut niet in het rijtje van ‘goedkope’ supermarkten thuis. Vanavond een gerecht met kip op de planning? Dan kun je beter naar een andere supermarkt rijden. Want met 6,75 euro per vierhonderd gram scharrelkipfilet, spant de Albert Heijn tegenover de 4,79 euro van de Aldi de kroon.

Bron: Tara Klark, Unsplash.

En dan te bedenken dat de vleestax nog niet eens is ingevoerd. Maar, ondanks deze grote prijsverschillen, is de Albert Heijn niet de duurste supermarkt. Welke dat wel is, vertellen we je zo.  

 

De Jumbo 

Uit ons onderzoek blijkt dat ook de Jumbo beter overgeslagen kan worden, wanneer je graag wat geld wil besparen. Deze Brabantse supermarkt zit de Plus namelijk op de hielen, als het gaat om de dure prijzen. Om een voorbeeld te geven: Koop je bij de Jumbo een heel volkorenbrood, betaal je zo dertig cent meer dan bij de Lidl, de Aldi of de Albert Heijn. Hou je van chocola? Ook dan is het slim om bij de Jumbo uit de buurt te blijven. Je haalt een lekkere reep melkchocolade voor een bedrag van 1,69 euro terwijl je bij de Lidl maar 98 cent kwijt bent. Oppassen dus!
 

De Lidl 

Dan hebben de natuurlijk ook nog de Lidl. Deze supermarktketen maakt al jaren naam in Nederland met de grappige reclames (weet je wel, die met Thomas Acda). De Lidl heeft een eigen ‘luxe’ merknaam bedacht: Delicieux. En ja, de prijzen zijn gestegen, maar uit ons onderzoek blijkt dat de Lidl nog steeds een verstandige optie is wanneer je op je centen wil letten. Want ze kunnen wel met dure woorden strooien, écht veel geld ben je daar niet kwijt. Een kilo appels van Jonagold haal je bij deze Duitse keten voor een net bedrag van 1,66 euro, terwijl je diezelfde appels bij de Albert Heijn haalt voor twee euro. Het is niet veel, maar het scheelt toch wel! 

 

De Aldi 

Het mag geen verrassing zijn, dat de Aldi inderdaad als goedkoopste uit de test komt. De Duitse supermarkt heeft al jaren de naam dat je daar voor weinig geld, goed boodschappen kunt doen. Kies je voor huismerk-producten van de Aldi, ben je negen van de tien keer het goedkoopste uit. En met meer dan vijfhonderd filialen door heel Nederland, zit er vast een bij je in de buurt! 

 

Bron: Unsplash.

 De Plus 

En dan komen we aan bij de winnaar van de wedstrijd: De duurste, de plus. Waar deze supermarkt van binnen niet meteen de duurste lijkt, is dat het wel degelijk. Wanneer je bij de Plus exact dezelfde boodschappen haalt als bij de Aldi, ben je zo een paar euro meer kwijt. Neem bijvoorbeeld een doosje eieren. Voor één doos met tien middelgrote eieren betaal je bij de Plus 3,79 euro, en bij de Lidl ben je slechts 2,19 euro kwijt. Deze prijsverschillen zul je vaker tegenkomen, wanneer je bij de Plus je boodschappen haalt.  

 

Conclusie: kies slim 

Wellicht overbodig om te zeggen, maar wanneer je slim boodschappen wil doen, is het verstandig om de Plus, de Albert Heijn en de Jumbo over te slaan. Qua prijzen liggen zij dicht bij elkaar, maar zijn een stuk duurder dan hun concurrenten de Lidl en de Aldi. Liever een onsje meer dan een onsje minder, toch? Maar hoe kan het dat er zoveel verschil zit in prijzen? 

 

Locaties en assortiment 

De nummer één-reden dat een supermarkt zoals de Plus en de Albert Heijn zo duur zijn, heeft volgens retailadviseur Erik Hemmes alles te maken met de grote van hun assortiment. “Wanneer je als keten bredere keuze aan producten hebt, stijgen de kosten voor deze merken aanzienlijk. Niet alles wordt even goed verkocht, waardoor de kosten terugkomen in de prijs van de overige producten.”

 

Waar de Jumbo bijvoorbeeld twaalf verschillende merken halvarine aanbiedt, heeft de Aldi er maar drie. Hierdoor is een bakje halvarine van 500 gram bij de Jumbo 1,19 euro, en bij de Aldi maar 89 cent. Wat volgens Hemmes ook meespeelt, is de locatie van de supermarkten. “Veel ‘duurdere’ supermarkten vind je op prominente plekken in het straatbeeld, waar je de ‘prijsstunters’ vaak op B- of C-locaties hebt zitten. Dit heeft er alles mee te maken met dat ongeveer twee procent van de omzet van een keten uitgaat naar de huur. Wanneer bespaard kan worden, kunnen de prijzen van het assortiment ook lager.” 

 

Op aanbiedingenjacht? 

Er zijn een aantal slimme manieren om zo goedkoop mogelijk te zijn wanneer je om je wekelijkse boodschappen gaat, buiten natuurlijk de supermarktkeuze. Volgens Hemmes is het vaak echt wel de moeite waard om naar aanbiedingen te kijken. “Wanneer je bijvoorbeeld hondenvoer nodig hebt voor je huisdier, en het is toevallig deze week in de aanbieding, koop dan niet alleen dat pak waar je nu nog een week mee door kan. Het is nu in de aanbieding, dus neem er meteen een aantal mee, zodat je over de lange termijn een stuk goedkoper uit bent. En dat geldt natuurlijk voor alle andere langer houdbare producten.” 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *