Werknemers GGD zonder uitbetaling op straat

TILBURG – Tienduizenden mensen zetten zich tijdens de coronacrisis in als bron- of contactonderzoeker of namen testen af in teststraten. Nu ze niet meer nodig zijn, staan ze op straat, maar een ontslagpremie is niet aan de orde. Een groep werknemers heeft zich bij elkaar gevoegd om ervoor te zorgen dat ze deze premie alsnog krijgen.  

 

Waar een grote groep mensen werkzaam was op callcenters van de GGD voor bron- en contactonderzoek zit nu vrijwel iedereen thuis. Slechts tienduizend uitzendkrachten hebben nog werk, waar dit er op het hoogtepunt van de crisis zeventigduizend waren. De uitzenders zijn niet bereid hun werknemers uit te betalen of de ontslagpremie aan te bieden. Iets dat voor veel irritatie zorgt bij werknemers die met trauma’s of een burn-out tegen beter weten in thuis zitten. 

 

Verenigd in een appgroep 

Zo’n vijftig werknemers hebben zich verenigd in een Whatsappgroep. Waar deze groep bedoeld was om diensten te ruilen, wordt deze nu gebruikt om ervoor te zorgen dat ze hun geld krijgen. Zo meldt RTL Nieuws na gesprekken met de gedupeerden. Dat de ex-werknemers bij de GGD op straat gezet werden, verbaasde ze niet. ‘Maar dat er geleurd moet worden om te krijgen waar ze recht op hebben’ is een verrassing voor de werknemers, vertellen ze aan het RTL Nieuws. 

 

Niet voor het eerst 

In het begin van de coronacrisis kwamen de uitzenders al eerder in een slecht daglicht als het gaat om het betalen van hun werknemers. In september 2020 regende het klachten bij de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV). Door drukte en technische problemen werden honderden euro’s niet uitbetaald aan de werknemers op onder andere de callcenters.  

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *