Kwart van stagiaires wordt ingezet als volwaardige kracht

TILBURG – Minimaal een op de vier studenten die stage lopen, worden door bedrijven ingezet als een ‘normale’ werknemer, zonder dat zij daarvoor betaald krijgen. Dit blijkt uit onderzoek van ResearchNed, die dit onderzoek uitvoerden in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

 

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna de helft van de ruim 4900 ondervraagden geen stagevergoeding krijgt, en onder studenten die wél een vergoeding krijgen bestaan er grote verschillen tussen de hoogte. Branches als het onderwijs en de zorg geven vaak wel een stagevergoeding. Volgens bijna twintig procent van de respondenten wordt vaak teveel verantwoordelijkheid afgeschoven richting de stagiaires.

 

ISO-voorzitter Lisanne de Roos meldt in een persbericht dat vooral het doel van de stages voorbij wordt gegaan. ‘Een stage is je allereerste ervaring op de arbeidsmarkt. Daar hoort de persoonlijke groei van de student centraal te staan, niet het gewin voor de werkgever.’

 

De organisatie, die alle studenten in het hoger onderwijs vertegenwoordigt, komt binnenkort met een plan om zo de problematiek rondom het lopen van stages tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het verplichten van een stagevergoeding via de cao en een strengere aanpak van stagemisbruik. Ook pleiten ze voor het verduidelijken van de rechten van stagiaires, het investeren in begeleiding en betere controle van het stageaanbod in het hoger onderwijs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *