Recordaantal klachten bij eindexamens

TILBURG – Er is dit jaar meer geklaagd dan ooit over de centrale eindexamens. Er zijn 285.700 klachten binnengekomen bij het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Met dit getal is het record van vorig jaar verbroken. Toen waren er 212.000 klachten.

 

Op de eerste dag van de examens kwamen er al veel klachten binnen. LAKS kreeg toen met 31.000 meldingen te maken en hier stopte het dus niet. Vwo-leerlingen waren vooral over het Nederlands examen niet tevreden. Vmbo-leerlingen hadden moeite met biologie en op de havo waren ze niet te spreken over Duits, meldt LAKS. De meeste klachten vielen onder het kopje ‘het examen is te moeilijk’. Hierbij gingen de klachten voornamelijk over lange en ingewikkelde teksten en stof die niet in de les behandeld was. Ook zouden er te moeilijke woorden zijn gebruikt in de tekst.

 

In totaal deden ruim 188.000 leerlingen dit jaar eindexamen. Voor het vmbo waren het 92.000 leerlingen, op de havo ongeveer 55.000  en op het vwo bijna 41.000. Op 9 juni horen de meeste kandidaten of ze geslaagd zijn.

 

Van 13 tot en met 24 juni start het tweede tijdvak, waarin scholieren hun examens kunnen doen die zij hebben uitgesteld of kunnen herkansen. Het zou dus kunnen dat er nog meer klachten binnenstromen bij LAKS. De reden dat er meerdere tijdvakken zijn, komt door de pandemie. Leerlingen hebben zo meer tijd om zich voor te bereiden voor de examens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *