22 nieuwe scholen afgewezen door ministerie

TILBURG – Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft 22 aanvragen van nieuwe scholen afgewezen. Vooral de aanvragen voor het voortgezet onderwijs kregen een negatief advies, maakte het ministerie dinsdagavond bekend.

 

Van de 56 aanvragen voldeden er maar 34 aan de wettelijke eisen. Van de overheid krijgen zij geld om de school te starten. Scholen krijgen volgens het ministerie alleen bekostiging als er genoeg belangstelling is van ouders en als er een positieve kwaliteitstoets is ondergaan. Die regeling is ontstaan uit een nieuwe wet, die in november 2021 is ingegaan.

 

Ruimte voor nieuwe scholen 

‘We hebben in ons land vrijheid van onderwijs, waarin er ruimte is om nieuwe scholen te stichten’, meldt minister Dennis Wiersma van Primair en Voortgezet onderwijs in een persbericht. ‘Tegelijkertijd zijn we ook kritisch: het moeten goede scholen zijn. Met deze nieuwe wet zien we dat een aantal scholen niet mag starten, omdat de inspectie verwacht dat leerlingen hier geen goed onderwijs zullen krijgen.’

 

“Met deze nieuwe wet zien we dat een aantal scholen niet mag starten, omdat de inspectie verwacht dat leerlingen hier geen goed onderwijs zullen krijgen”

Vooral het voortgezet onderwijs kreeg veel afwijzingen: van de zestien aanvragen werden er maar twee goedgekeurd. Volgens het ministerie kregen de meeste aanvragen een negatief advies ‘omdat de inspectie de invulling van het burgerschapsonderwijs onvoldoende vond.’ Ook de ouderverklaringen waren bij de helft niet voldoende.

 

De cijfers moeten met nuance worden bekeken. De eisen om een school te starten zijn hoger, maar het aantal positieve aanvragen is verdubbeld, meldt het ministerie. Dit geldt niet voor het voortgezet onderwijs, waar geen stijging te zien is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *