Sluiting specialistische ggz-klinieken kan niet worden voorkomen

TILBURG – Er kan niet voorkomen worden dat gespecialiseerde ggz-klinieken worden gesloten. Dat bleek dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de geestelijke gezondheidszorg.

 

Minister Helder voor Langdurige Zorg en Sport maakte duidelijk dat er weinig aan te doen is, aangezien zorginstellingen zelfstandig de keuzes maken. De minister maakt wel bekend te gaan praten met de betrokken partijen. Zo ook met actiegroep Red de ggz, die de kamer een petitie aanbood. Daar staan 21.500 handtekeningen op.

 

Complexe problemen 

In de gespecialiseerde ggz-klinieken worden mensen met complexe problemen behandeld. Voor deze mensen zal een lichter traject niet helpen. De geestelijke gezondheidszorg ligt al tijden onder vuur. Patiënten met mindere, complexere problemen zijn voor instellingen het aantrekkelijkst, omdat zorgverzekeraars een gemiddelde prijs betalen voor deze behandelingen. De vergoeding is te laag voor intensievere behandelingen.

 

In speciale klinieken wordt er meer zorg geleverd dan vergoed wordt met sluitingen tot gevolg. Lange wachttijden voor mensen die onmiddellijk hulp nodig hebben, zijn het gevolg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *