Hoe overleef ik een vegetarisch kind?

Als je kind aangeeft geen vlees meer te willen eten, kan dat best even schrikken zijn. Vooral als je het als ouders regelmatig eet. Kan je kind überhaupt wel zonder vlees? In deze aflevering van hoe overleef ik gaan we kijken hoe je omgaat met het zorgen voor een vegetarisch kind. 

 

Om de vraag te beantwoorden: ja, je kind kan zonder vlees. Volgens het Voedingscentrum kan je kind prima vegetarisch eten zolang je de voedingsstoffen maar goed vervangt. In vlees zit eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Dat zijn voedingsstoffen die je hard nodig hebt, maar ook uit andere producten kan halen. Denk bijvoorbeeld aan ei, tempé of tofu, peulvruchten en vleesvervangers.  

 
Zoute vleesvervangers 

Netty van de Laar is moeder van de 22-jarige Evelien. Op haar zestiende besloot Evelien te stoppen met vlees en vis consumeren. Dit deed ze omdat ze de impact van de vleesindustrie op het klimaat te groot vindt en er niet meer aan wil bijdragen. Voor moeder Netty was dit even wennen. “We accepteerden het natuurlijk gelijk, maar het duurde bij mij denk ik driekwart jaar voordat ik er echt aan gewend was. Het is een leerweg die je aan moet gaan. Zo kocht ik in het begin vooral vleesvervangers voor mijn dochter. Dan at ze hetzelfde als wij, maar dan met nepvlees. Maar Evelien vond dat eigenlijk niet lekker. Die vleesvervangers, vooral zes jaar geleden, waren vaak te zout of te flauw.” 

Bron: Sophie Blokland. Netty van de Laar
Vleesetende kinderen

Als ouder maak je je misschien zorgen over de groei van je kinderen wanneer ze geen vlees eten. Uit onderzoek gedaan door de Canadese onderzoeksgroep TARget kids! is gebleken dat een vleesarm dieet geen invloed heeft op de groei van je kind. In het onderzoek hebben ze over een periode van drie jaar onder meer de BMI, het gewicht, lengte, cholesterolniveau, vitamine D, triglyceriden en ijzerwaarden gemeten van zowel vegetarische, veganistische als vleesetende kinderen. Hierbij waren geen opmerkelijke verschillen gevonden. Wel hebben vegetarische en veganistische kinderen meer kans op ondergewicht. Zorg er dus voor dat je kind genoeg blijft eten.  

“Je denkt dat vleeseten moet om gezond te zijn”

“Het is ook je moedergevoel dat meespeelt”, vertelt Netty. “Zelf, en dan spreek ik voor veel ouders, ben je gewend om elke dag vlees te eten. Met die gewoonte ben je opgegroeid. Je denkt dat het moet om gezond te zijn. Maar daarin zit echt een generatieverschil. Veel studenten eten geen vlees meer, terwijl mijn man vindt dat hij niets heeft gegeten als er geen vlees op het bord ligt. Voor Evelien koken we nu vaak iets anders dan voor de rest van het gezin. Ze eet nog wel zuivel, dus dat geven we haar regelmatig. Verder koken we veel met eieren, kikkererwten, bonen en natuurlijk veel groenten. En met een handje noten kom je ook al heel ver. Gelukkig vinden we koken leuk, dus dat is geen moeite.” 

“Het belangrijkste wat ik ouders mee wil geven is: lees je in. Onderzoek goed waar je het vlees mee kan vervangen. Het is een zoektocht, maar je wordt er steeds beter in. Ik vind vegetarisch koken nu net zo makkelijk als met vlees koken”, aldus Netty van de Laar.  

Tips

  • De voedingsstof die vegetariërs/veganisten het snelst tekort komen, is vitamine B12. Kies de vleesvervangers waar B12 aan is toegevoegd. Geef je kind (als hij of zij geen veganist is) genoeg zuivel of slik dagelijks B12 supplementen.
  • Lees je goed in. Op de website van het Voedingscentrum staan richtlijnen over wat je je kind dan te eten kan geven.
  • Houd de verschillende supermarkten in de gaten. De markt van vleesvervangers wordt steeds groter en beter. Probeer verschillende dingen uit en leer wat voor je kind werkt. Bekijk altijd de ingrediëntenlijst als je niet wil dat je kind te veel zout consumeert.
  • Geen inspiratie? Flitsbezorgingsdiensten zoals Picnic hebben regelmatig vegetarische voedselpakketten in hun assortiment.
  • Ook supermarkten hebben in hun tijdschriften, zoals de Allerhande, een heel scala aan vleesloze gerechten staan.
  • Luister vooral goed naar je kind. Dit is een zoektocht die jullie samen aangaan. Misschien kan je nog wel wat van je kind leren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *