Tijdperk van betaald lenen en gratis aflossen breekt aan

TILBURG – De waarschuwing ‘geld lenen kost geld’ was voor studenten lange tijd niet aan de orde. Toch is de verwachting van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) dat de rente op studieschulden de komende jaren boven de 1,5 procent komt. En dat terwijl huiseigenaren nu hun hypotheek gratis kunnen aflossen. Het contrast tussen twee generaties was niet eerder zo groot.  

 

Door de huidige economische situatie en de stijgende inflatie ontstaan er verhoudingen die eerder niet voorkwamen. De studierente wordt vastgesteld op basis van leningen die de overheid uitgeeft. De verwachting is nu dat deze rente positief zal worden. Uiteindelijk kan deze rente voor studenten oplopen tot tienduizenden euro’s. 

 

Hypotheekrente stijgt mee 

Niet alleen de studierente gaat omhoog, hetzelfde gebeurt met de hypotheekrente. Dit heeft daarentegen een positief effect op huiseigenaren, in tegenstelling tot de studierente. Dit is het moment om extra gratis af te lossen. Waar je normaal een vastgezet bedrag betaalt voor je hypotheek en niet extra kunt aflossen, is dat nu wel het geval.  

 

Er wordt wel streng toegekeken hoeveel er wordt afgelost. Als je meer dan twintig procent wil aflossen zit daar een boete aan vast. Dit is om te voorkomen dat huiseigenaren te veel winst maken. Om dit te beschermen is een boeteclausule ingediend. In sommige gevallen mag wel onbeperkt afgelost worden. Dit is als de vastgestelde rente lager is dan de huidige rente.  

 

Contrast niet eerder zo groot 

Het gebeurde al eens eerder dat huiseigenaren gratis hun hypotheek konden aflossen, maar de situatie van toen is onvergelijkbaar met nu. Dat zegt Oscar Noorlag, hypotheekexpert van Van Bruggen Adviesgroep tegen Nu.nl. Omdat de rente de afgelopen jaren alleen maar daalde deed deze situatie zich niet eerder voor. Het is wel logisch dat de stijgende rente tot dit ‘fenomeen’ leidt. De bank geeft het geld liever opnieuw uit aan iemand anders die daar weer rente over zal betalen. Dat meldt Independer op hun website.  

 

Dat deze stijgende rente gepaard gaat met de verwachte hogere rente op studieschulden zorgt voor een groot contrast. De generatie met een huis kan extra gratis aflossen, waar een groep lenende studenten een flinke schuld voor de kiezen zal krijgen.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *