Rechter oordeelt dat behandeling hersendode Britse jongen (12) mag worden gestaakt

TILBURG – Britse artsen mogen de behandeling van de twaalfjarige Archie Battersbee stoppen. De rechter oordeelde op maandag 13 juni dat zijn artsen de juiste protocollen hebben gevolgd naar aanleiding van zijn zware hersenletsel. De zaak leidde tot veel ophef in het Verenigd Koninkrijk.   

 

Ruim twee maanden geleden werd de jongen thuis bewusteloos gevonden in het Engelse Southend. Er zat iets om zijn nek, wat eerst deed vermoeden dat het om een ongeluk ging. Zijn moeder zei onlangs echter dat het ook mogelijk is dat Archie zichzelf verstikt zou hebben toen hij meedeed aan een online TikTok-challenge. Na de vondst van de jongen werd hij meteen overgebracht naar een ziekenhuis in Londen. Volgens de BBC is hij sinds zijn vondst niet meer bij bewustzijn geweest. 

 

Geen verbeteringen 

Volgens de behandelende artsen is Archie sinds 31 mei hersendood. Hersenscans laten al sinds half april geen verbeteringen meer zien in zijn zwaar beschadigde hersenstam. De rechter oordeelde op 13 juni vervolgens dat de artsen de jongen van de beademing mogen halen. Zijn ouders vinden dat er te weinig tijd en kans is gegeven aan hun zoon en gaan mogelijk in hoger beroep tegen de uitspraak. Volgens hen heeft Archie onlangs nog een teken van leven gegeven door in hun hand te knijpen.  

 

In afwachting van de keuze van de ouders heeft het Royal London ziekenhuis aangegeven dat Archie voorlopig nog aan de beademing blijft. De kans op herstel achten zij echter nihil.  

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *