Brandstofprijzen weer net zo hoog als voor accijnsverlaging

TILBURG – De benzineprijzen zijn ondanks de accijnsverlaging in april weer gestegen naar een hoogtepunt. Door de oorlog in Oekraïne en de olieboycot van Rusland is de prijs van brandstof de laatste maanden gestegen. Het effect van de belastingverlaging in april is uitgewerkt. 

 

De prijs voor een liter Euro95 lag deze week op bijna 2,50 euro. Dat is weer net zo veel als toen de invasie van Rusland begon. Het kabinet kondigde een accijnsverlaging aan voor april, maar het effect van dat presentje is alweer uitgewerkt. De prijs van diesel stijgt iets minder hard. Volgens Paul van Selms van vergelijkingssite United Consumers komt dat omdat diesel voornamelijk in de transportsector gebruikt wordt. ‘Daardoor is de vraag vrij constant gebleven’, zegt hij tegen De Volkskrant. 

 

Op reis naar het buitenland 

Door de hoge brandstofprijzen in Nederland wijken mensen sneller uit naar buurlanden om daar goedkoper te kunnen tanken. In Duitsland kan dat gemiddeld voor veertig cent minder. In België is benzine 23 cent goedkoper. Alleen in Denemarken en Noorwegen betaal je op dit moment meer voor Euro95 dan in Nederland. 

 

Opvallend is dat de historisch hoge benzineprijzen niet zorgen voor minder autogebruik. De week voor het hemelvaartsweekend was qua files de drukste sinds corona. Per dag stond er zo’n vierduizend kilometer file. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *