Aangescherpt klimaatdoel 2030 lastig haalbaar

TILBURG – Het behalen van het aangescherpte klimaatdoel van het kabinet wordt een zware klus. In 2030 wordt de vraag naar elektriciteit groter dan eerder werd geschat. Minister van Klimaat en Energie Rob Jetten stuurde hierom maandag 13 juni adviezen naar de Tweede Kamer. 

 

Zo zou er in 2030 meer groene energie moeten zijn, maar het elektriciteitsnet blijkt nu al overbelast. Netbeheer Nederland geeft in een rapport aan dat het behalen van de klimaatdoelen niet samengaat met het versnellen van de woningbouw en de plannen om de economie te laten groeien. Volgens hen is er meer nodig dan er in het regeerakkoord is afgesproken en moet er meer vanuit de bevolking worden ingegrepen.  

 

Alles uit de kast 

Het klimaatakkoord uit 2019 toont de schatting van een elektriciteitsverbruik van 120 terrawattuur (TWh) in 2030. Wil Nederland echter het nieuwe klimaatdoel van een CO2-reductie van 55 à 60 procent behalen, dan is er mogelijk tweehonderd TWh nodig. Deze berekening van onderzoeksinstituut TNO toont aan dat de investeringen die tot nu al zijn gedaan, of in de toekomst worden uitgevoerd, onvoldoende zijn om daartoe te komen. 

 

Daarnaast moeten tegen 2030 kolencentrales volledig gesloten zijn en mogen gascentrales minder vaak draaien. Wanneer er dan te weinig wind- en zonne-energie wordt opgewekt, komen we in de problemen. Om dit te voorkomen zullen er daarom nog meer parken voor zonne- en windenergie gebouwd moeten worden. Ook zal er meer waterstof geproduceerd dan wel geïmporteerd moeten worden. De waterstofindustrie is echter nog volop in ontwikkeling en daardoor momenteel lastig inzetbaar. Volgens minister Jetten moet er alles op alles gezet worden om de transitie door te zetten.  

 

Klimaatvluchtelingen en gesmolten zee-ijs, hoeveel weet jij af van het huidige klimaat? Doe hier onze quiz.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *