Studenten krijgen er een kostenpost bij: studieschuldrente gaat stijgen

TILBURG – De rente op de studieschuld lijkt de komende jaren niet op nul procent te blijven staan. Door de economische situatie en stijgende inflatie waar we nu mee te maken hebben, kan de rente de komende jaren boven de 1,5 procent uitstijgen. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) maakt zich hier zorgen over.

 

De rente op de studieschuld wordt volgens het ISO elk jaar vastgesteld voor een periode van vijf jaar voor de groep studenten die datzelfde jaar afstudeert. Vanaf 2017 stond deze rente op nul procent, maar dat zal na 2023 waarschijnlijk veranderen. Met de verwachte stijging zal een student met een gemiddelde studieschuld van 15.200 euro zo’n 228 euro rente per jaar moeten betalen, blijkt uit een berekening in Het Financieele Dagblad.

 

Financiële klap

‘De stijgende rente op de studieschuld is de zoveelste financiële klap in het gezicht van studenten. Na de loze belofte over het niet meetellen van de studieschuld voor een hypotheekaanvraag en de karige compensatie voor de leenstelselgeneratie, blijkt nu dat studenten mogelijk honderden euro’s per jaar aan rente moeten gaan betalen’, concludeert Lisanne de Roos, voorzitter van ISO, via een persbericht van de organisatie.

 

Volgens het ISO zijn veel studenten niet genoeg op de hoogte van het feit dat de rente verhoogd kan worden. Hierdoor hebben zij geld geleend met het idee dat zij hier geen rente over hoeven te betalen. Dat dit nu waarschijnlijk wel het geval gaat zijn, in combinatie met de stijgende huur-, energie- en boodschappenprijzen, betekent dat studenten steeds meer geld kwijtraken.

 

Unicum 

Het ministerie van Onderwijs heeft aan het Algemeen Dagblad laten weten dat de zorgen van studenten begrijpelijk zijn, maar dat de lage rente van de afgelopen jaren eigenlijk een unicum is. Het was daarom te verwachten dat de rente zou stijgen. Hierbij wordt wel benadrukt dat er voor de mensen die hun studieschuld aflossen voorlopig nog niets zal veranderen, vanwege de rente die voor vijf jaar staat vastgesteld.

 

Volgende week dinsdag zal de Tweede Kamer stemmen over een motie van Volt en de BoerBurgerBeweging om het collegegeld voor 2023-2024 te bevriezen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *