Twee streepjes op de zelftest – en je zit in Spanje

Onze redacteur Hannah kreeg corona in het buitenland. Ze neemt je mee in de zoektocht van hotel naar hotel en naar informatie die niemand had.

 

BARCELONA – Het is alvast een vrolijk uitzicht voor je vakantie. Stel, je gaat lekker een paar daagjes met de kinderen naar het buitenland. Wat kan er gebeuren in een paar dagen, denk je. Binnen een paar dagen ben je thuis voordat je er ergen in hebt. Daar corona oplopen: dat gebeurt mij niet. En dan gebeurt het toch. Covid kan je overal oplopen – dus ook in het buitenland.  Als het je gebeurt, is het zaak dat je de regels volgt die het land oplegt. En dan begint de zoektocht… 

 

Het RIVM meldt dat alleen al afgelopen week zeker 218 personen covid opliepen in het buitenland. Het werkelijke aantal ligt hoger, omdat sinds 11 april 2022 het niet meer nodig is je positieve zelftest te bevestigen bij de GGD. 

 

Twee weken geleden ging ik zes dagen naar Spanje met mijn vriend. Hij had een conferentie op kosten van de zaak, en zelf plakten we er nog een aantal dagen aan vast. Op dag vier voelde mijn vriend zich niet zo lekker. De zelftest gaf twee streepjes aan: het was covid. 

 

De speurtocht begon. Wat waren onze opties? Omdat er geen negatieve coronatest nodig is om Nederland in te komen, zouden we nog terug kunnen reizen, zolang hij verder geen klachten had. Dit was onze eerste conclusie, na lang zoeken. Het was wellicht wat onverantwoordelijk, maar het leek ons vooralsnog de beste optie. 

 

Bron: Hannah Jimmink. Het uitzicht tijdens een taxiritje, voordat we positief testten.

 

Toen op dag vijf zijn klachten erger werden, veegde we dit van de tafel. Hypothetisch gezien zou het nog steeds kunnen, maar het vliegtuigpersoneel zou hem eruit kunnen pikken. Bovendien voelde we ons verantwoordelijk, iemand anders zou door ons in het ziekenhuis kunnen belanden. Iemand die wat minder zuiver op de graad was, had het misschien nog gedaan. ’s Avonds was het zeker dat het absoluut niet meer ging, want hij moest met hoge koorts naar het ziekenhuis. 

 

Een ander geluid 

De verzekering vertelde dat ze niet wisten wat de quarantainemaatregelen waren in Spanje. Elke keer dat we belden, bij de betreffende verzekering kregen we daarmee elke keer iemand anders aan de lijn, hoorden we telkens een ander geluid. Drie dagen quarantaine, vijf dagen quarantaine, zeven dagen quarantaine, tien dagen quarantaine, want hij was in het ziekenhuis geweest dus dan moet je langer. Of geen quarantaine – gewoon wachten tot je klachtenvrij bent. Toen ik nog negatief testte moest ik overwegend wel en niet binnenblijven. Of ik mocht wel naar buiten, maar dan met een mondkapje. En of we de taxi mochten nemen om tussen twee hotels te reizen, was ook onbekend. Omdat het werkelijk nergens te vinden was, deden we het maar.  

 

Niemand wist wat de regels nou precies waren in het buitenland. Eén dame van de verzekering, die live met me meezocht op de website nederlandwereldwijd.nl, gaf zelfs toe dat ze het er niet op kon vinden. 

 

“Niemand wist wat de regels precies waren”

Om mensen te informeren, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een website opgericht: Nederland Wereldwijd. Op deze website kun je per land, wereldwijd, de informatie zoeken die je nodig hebt over corona. In verschillende kopjes is het opgedeeld. Bij het kopje corona verwijzen ze in de meeste gevallen naar de (vaak in eigen taal geschreven) website van het land. Om op zo’n website in eigen taal te zoeken, moet je eerst je zoekterm door de vertaalmachine halen. Vervolgens moet je de website nog vertalen om dan in de kromme Google translate-vertalingen je informatie te proberen te vinden. Het lukte me in veel van deze gevallen niet om te ontdekken wat ik moet doen als ik in dat land ben en covid oploop. 

 

Eigen verantwoordelijkheid 

Deze website wordt door allerlei partijen gebruikt. Ook door reisorganisaties. De Vereniging van Kleine Reisorganisaties vertelt hoe de leden met de informatie vanuit de overheid omgaan. ‘’Uiteraard kijken we naar de website Nederland Wereldwijd, maar die is niet altijd up-to-date. Daarom houden ze daarnaast contact met de ambassades in het land en houden ze de officiële overheidswebsites in de gaten. Nederland Wereldwijd linkt overigens ook vaak door naar de officiële overheidswebsites.’’ Volgens de woordvoerder informeren en helpen de reisorganisaties waar dat kan, maar is het uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de reiziger. ‘’Net als bij andere ziektes.’’ 

 

Hete fase

De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft aan dat ze de website Nederland Wereldwijd up-to-date proberen te houden, maar dat dat niet altijd lukt. ‘’Tijdens de ‘hete’ fase van de coronacrisis kregen we de informatie steeds vooraf. Toen de coronacrisis minder werd, stopte dat. Het werd voor ons dus ook een kwestie van overheidswebsites bekijken. Daarom besloten we door te gaan linken naar die websites. Als die informatie dan niet of niet duidelijk op die website te vinden is, dan is dat in principe de verantwoordelijkheid van die overheden. Voor ons is het de verantwoordelijkheid om aan de reizigers die hierheen komen duidelijk te communiceren over de regels in ons land. Wij adviseren mensen die covid oplopen in het buitenland om bij de autoriteiten  in dat land navraag te doen.’’ 

 

Volop verwarring

De voorlichter van Centraal Beheer Achmea, mijn verzekeraar in Spanje, wijst door naar hun speciale coronapagina. Hierop staat duidelijk de vraag wat te doen als je corona oploopt in het buitenland. Daarop wordt echter alleen ingegaan op wat er verzekerd wordt, niet op welke maatregelen er moeten worden nageleefd en waar je dit als klant kan vinden. Als klant weet je dan dus nog niet wat je concreet moet doen. 

 

Op een gegeven moment, toen onze klachten mild werden na een dag of zeven, is mijn vriend een fit to fly verklaring aan gaan vragen, waarna we onze terugreis boekten. We zijn maar gewoon gegaan. Ik droeg voor de zekerheid een dubbel mondkapje – de mensen om me heen droegen er trouwens geen, zij hadden er geen zin meer in. 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *